Kirjamaistiaiset

Kirjastonhoitaja tai opettaja  valitsee 4-5 kirjaa, joista maistiaiset tehdään. Kirjoja tulee olla useampia samanlaisia, että niitä riittää useammalle ryhmälle. Ryhmässä on yhtä monta oppilasta kuin on kirjoja.

Kirjan kannet päällystetään valkoisella paperilla, etteivät lukijat näe, mistä kirjasta on kyse. Kirjan päälle kirjoitetaan värikoodi (valkoinen, musta, keltainen, pinkki, sininen).  Ohjaaja on valmistanut arviointilomakkeen, joilla kirjoja (valkoinen, musta, keltainen, pinkki, sininen) arvioidaan asteikolla 1-5.

Lapset lukevat kirjaa hiljaa itsekseen 3-5 minuuttia. Ohjaaja on voinut merkitä, mistä kohtaa kirjaa aletaan lukea, tai jokainen voi aloittaa kirjan lukemisen kirjan alusta.

Lukutuokion jälkeen kirja arvioidaan. Kirja annetaan seuraavalle lukijalle ja sitä luetaan jälleen 3-5 minuuttia. Kun koko kirjamaistiaiskierros on tehty, ohjaaja paljastaa, mistä kirjasta oli kyse ja vinkkaa kirjaa hieman tarkemmin. Tässä yhteydessä voidaan myös kertoa omat arviot lyhyen lukutuokion perusteella.

Lukutaidottomille oppilaille tämän tehtävän voi tehdä niin, että ohjaaja lukee kirjat ääneen ja oppilaat antavat pisteet lukemisen jälkeen sormilla.

Tehtävät: Suomen luokanopettajat ry