Kirjoita kirja-arvio

1.-6. -luokkalaisille

Voit kirjoittaa lempikirjastasi tai jostain äskettäin lukemastasi. Ajattele kirjoittavasi kirja-arviota kaverillesi. Kirja-arvio on lukuvinkki muille!

  1. Valitse kirja ja lue se. Voit tehdä lukemisen aikana muistiinpanoja hyvistä kohdista tai merkitä muistiin sivunumeron.
  2. Kerro mistä kirja kertoo. Millaisia henkilöitä kirjassa on ja missä se tapahtuu? Millainen on kirjan juoni? Muista että lukija ei ole lukenut kirjaa, joten loppuratkaisua ei kannata kertoa!
  3. Kerro piditkö kirjasta ja perustele mielipiteesi. Jos et pitänyt kirjasta, perustele myös se. Kenelle voisit suositella kirjaa? Oliko kirja hauska tai jännittävä?
  4. Voit myös kertoa myös kirjan kuvituksesta tai mistä vaan mikä sinusta kirjassa oli tärkeää. Entä millainen kirja on: onko se kauhukirja, satu, hevoskirja tai runokirja?
  5. Sanoiko joku kirjassa jotain todella hauskaa tai osuvaa? Kohtaa voi käyttää kirjan kuvaamisessa. Lainaus voi olla korkeintaan 1–2 lauseen pituinen.
  6. Keksi kirjaa kuvaava otsikko. Kirjoita otsikon alle kirjailijan ja arvioitavan teoksen nimi. Jos kyseessä on käännöskirja, mainitse myös suomentajan nimi.
  7. Lue arviosi uudelleen ja tee korjauksia. Jos tuntuu, ettei sanottavaa löydy enempää, kannattaa nukkua yön yli tai jutella kirjasta kaverin kanssa! Kirja-arvion on hyvä olla ainakin muutaman tekstikappaleen pituinen, esimerkiksi puolikas koneella kirjoitettu sivu.
  8. Kirjoita juttusi loppuun nimesi, ikäsi, kotipaikkakuntasi ja koulusi.
  9. Muista, että tärkeintä kirjaarviossa on oma mielipiteesi ja tapasi kirjoittaa. Kirja-arvioita on hyvin monenlaisia, ja ne kaikki voivat olla yhtä hyviä!
  10. Voit julkaista kirja-arviosi Lukuviikon aikana Lukukeskuksen sivuilla kommenttiosiossa. Tekstin lähettäneiden kesken arvotaan kirjapalkintoja!