Kirjastot ovat mukana Lukuliikkeessä!

Lukuliike koulussa vie lukemisen ilon ympäri Suomen.

Lukuliike koulussa kutsuu kirjastot mukaan valtakunnalliseen lukukampanjaan. Olemme koonneet kirjastoille viestintämateriaaleja ja käytännöllisiä vinkkejä osallistumiseen.

Lukuliike koulussa -kampanja leviää 200 kouluun ympäri Suomen. Järjestämme 40 koko koulun yhteistä tapahtumaa, 70 kirjailijavierailua ja 90 sanataidetyöpajaa. Osa vierailuista pidetään kirjastoissa ja jopa kirjastoautossa! Lukuliike -koulutapahtumat ja -kirjailijavierailut antavat kirjastoille mahdollisuuden nostaa kampanjassa olevien kirjailijoiden teoksia esiin, kutsua oppilaita valitsemaan suosikkikirjansa kirjanäyttelyyn tai pitää lukupiiriä.  Kouluissa kirjoihin tartutaan ammattilaisten laatimien lukuhaasteiden ja tehtävien pohjalta koko lukuvuoden ajan. Katso, saapuuko Lukuliike paikkakunnallesi 

Lukuliike -koulutapahtumissa julkisuudesta tutut nuorten esikuvat ja tähtikirjailijat innostavat nuoria tarttumaan kirjaan. Ennen koulutapahtumaa paikallista kirjastoa informoidaan esiintyjistä ja kannustetaan yhteistyöhön koulun kanssa. Tavoitteena on, että vuoden päätyttyä kouluissa ei olisi yhtään oppilasta, joka ei olisi lukenut kokonaista kirjaa. Kannustamme kirjastoja myös keksimään omia tempauksia ja yhteistyöehdotuksia lähialueen kouluille.

Pidämme kirjastot ajan tasalla kampanjan etenemisestä ja tiedotamme sivuillamme ja uutiskirjeissä ajankohtaisista osallistumisvinkeistä ja yhteistyöideoista koulujen kanssa. Lukuliike koulussa -kampanja näkyy myös Kirjastot.fi -tapahtumapankissa. Tilaa Lukuliike koulussa -uutiskirje etusivun alalaidasta.

 

Kerro että olette mukana – hyödynnä materiaalit!

Lukutaito on mielesi supervoima! Tulosta A3-kokoinen juliste kirjaston seinälle

Kannusta tarttumaan kirjaan. Tulosta Lukuliike koulussa A4-kokoinen esite

Lataa Olemme mukana- tai Mekin olemme mukana -banneri nettisivuille tai someen eri koossa

Vinkkejä koulun ja kirjaston yhteistyöhön

Lukuliike, koulun ja kirjaston välisen yhteistyön vinkkejä: kooste

 

Vinkkejä koulun ja kirjaston yhteistyöhön

Vinkit on saatu Lukuliike koulussa -kampanjaan hakeneilta kouluilta.

Kutsukaa lähikoulun luokka vierailulle kirjastoon.

Pitäkää koulussa kirjavinkkaus. Kirjavinkkari tulee joko vierailulle luokkaan tai luokka menee vierailulle kirjastoon kirjavinkkarin luokse. Myös kirjastoautossa voi kirjavinkata.

Järjestäkää lempikirjanäyttely, johon oppilaat valitsevat lempikirjojaan. kirjat laitetaan näytille kirjastoon muiden oppilaiden ja kirjaston asiakkaiden nähtäville. Vanhemmat oppilaat kirjavinkkaisivat ja lukisivat pienemmille  oppilaille näytteitä lempikirjoistaan. Tätä voi soveltaa myös siten, että kerätään listaa vanhempien oppilaiden lempikirjoista, joista he sitten lukevat näytteen ääneen nuoremmille. Tai vaihtoehtoisesti nuoremmat lukisivat vanhemmalle oppilaalle (lukukummitoiminta).

Pitäkää haastetempauksia ja teemaviikkoja.  Tempauksien aikana kirjastossa voisi olla rasteja tai muuta toimintaa, joka tutustuttaisi kirjojen ihmeelliseen maailmaan. Palkintoja olisi myös hyvä olla. Kouluissa infottaisiin kirjastojen tempauksista ja teemaviikoista.

Lukupassit ovat hauska keino houkutella kirjojen pariin.

Kannustakaa koulua hyödyntämään kirjastopedagogin osaamista ja tietotaitoa.

Kutsukaa oppilaat kirjaston lukuhetkiin. Lukuhetkiä voidaan myös striimata, jotta mahdollisimman moni luokka pääsisi kuuntelemaan.

Kirjastolainen on tervetullut lukemaan koulun aamunavaukseen. Kirjavinkkausta voi tehdä myös aamunavauksen aikana.

Voisiko oppilaita ottaa enemmän mukaan kirjaston toimintaan? Monessa koulussa oppilaat muun muassa järjestelevät koulukirjastoa ja ehdottavat kirjahankintoja sinne. Joidenkin koulujen oppilaat myös koristelevat koulun kirjastoja teemojen mukaan, esim. halloweenina, jouluna ja ystävänpäivänä.

 

Videoita esikuvista

Välitä lukemisen ilosanomaa videoiden kautta! Jaa video sosiaalisessa mediassa tai vie nettisivuillenne.

Tutustu tubettaja Miklun mietteisiin kirjastosta ja lukemisesta

Tähtikirjailijat Magdalena Hai ja Roope Lipasti kertovat ajatuksiaan lukemisesta

Lisää videoita Lukuliike koulussa -videogalleriassa

Mahtavaa, että olette mukana Lukuliikkeessä! Kerrottehan osallistumisestanne somessa #lukuliikekoulussa #lukuliike

Lukuliike koulussa -kampanja jatkuu koko kevään. Lähetä meille ideoita, miten kirjasto voisi olla mukana: lukuliikekoulussa@lukukeskus.fi

Lukuliike on seurausta Lukutaitofoorumin työstä lukutaidon ja lukemisharrastuksen kehittämiseksi.