Kirjavinkit: Eurooppaan sijoittuvia kotimaisia kirjoja yläkouluun, lukioon ja ammattioppilaitoksiin

kuva

 

  1. Terhi Rannela: Amsterdam, Anne F ja minä (Hollanti)

Terhi Rannelan Amsterdam, Anne F ja minä aloittaa Kertusta kertovan nuortenkirjatrilogian. Kerttu on juuri jättänyt tyttöystävänsä tekstarilla ja lähtee viihdekirjailija-äitinsä kanssa matkalle Amsterdamiin. Nähtävyyksien lisäksi Kerttu tutustuu Anne Frankin päiväkirjoihin ja joutuu pohtimaan omaa seksuaalisuuttaan.

 

  1. Tuija Lehtinen: Nottingham kesällä kello 6 (Britannia)

Suomen tuotteliaimman nuortenkirjailijan Tuija Lehtisen ysäriklassikko punkkarityttö Sarasta, joka karkaa Käpy Cityksi kutsumastaan tuppukylästä ja suuntaa Englantiin. Siellä hän tapaa nettituttunsa Markin, joka ei ole aivan sitä mitä Saralle on väittänyt.

 

  1. Antti Halme: Metalliveljet (Norja)

Ville joutuu lähtemään kesäksi Norjaan sedän luo ja tapaa siellä ensin nössönä pitämänsä Harrin. Pian kaksikko löytää yhteisen sävelen ja perustaa hevibändin, johon tulee mukaan myös irakilainen Hachemi. Bänditouhuja varjostaa rasistinen liikehdintä.

 

  1. Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia (Jugoslavia)

Jugoslavialaissyntyisen Pajtim Statovcin palkittu esikoiskirja kertoo Jugoslaviasta Suomeen pakenevasta perheestä. Rankka ja samaan aikaan maaginen kirja, jonka tarinaa esitetään myös parhaillaan Kansallisteatterissa.

 

  1. Salla Simukka: Valkoinen kuin lumi (Tsekki)

Salla Simukan maailmalla menestyneen Lumikki-trilleritrilogian toinen osa Valkoinen kuin lumi sijoittuu paahteiseen Prahaan. Lumikki on lähtenyt matkaan tutkiakseen menneisyyttään, mutta törmääkin vaaralliseen uskonlahkoon.

 

  1. Antti Halme: Mafiakesä (Sisilia)

Antti Halmeen Mafiakesä aloittaa trillerisarjan. Arttu lähtee tutkija-isänsä ja tämän uuden ärsyttävän naisystävän kanssa kauniiseen Sisiliaan. Välittömästi Arttu kuitenkin menee sotkeutumaan mafian asioihin.

 

  1. Sofi Oksanen: Puhdistus (Viro)

Sofi Oksasen elokuvaksikin tehty menestysteos Puhdistus on raaka katsaus Viron lähihistoriaan. Seksikauppaa pakeneva Zara törmää vanhan Aliide-nimisen naisen taloon. Aliiden menneisyyden salaisuudet nousevat viimein valoon.

 

  1. Elina Rouhiainen: Aistienvartija (Irlanti)

Urbaanin fantasiasarjan Väki toisessa osassa ääneen pääsee enemmän muunsukupuolinen Bollywood, joka päätyy Muistojenlukijasta tutun Kiurun kanssa Irlantiin. Valtaa kahmiva Väki-järjestö on kuitenkin taikavoimaisten päähenkilöiden perässä. Elina Rouhiaisen YA-sarjasta suunnitellaan myös tv-sarjaa.

 

  1. Aleksi Delikouras: Nörtti 2, Next level (Kreikka)

Aleksi Delikourasin Nörtti-sarjan toisessa osassa DragonSlayer666 lähtee leirikouluun Kreikkaan ja mukana on myös hänen isäpuolensa Jorgos. Takuuvarmaa kohellusta ja huumoria tiedossa. Delikouras on ohjannut Nörtistä myös Youtube-videoita sekä tv-sarjan.

 

  1. Miika Nousiainen: Vadelmavenepakolainen (Ruotsi)

Miina Nousiaisen veijarimaisessa romaanissa suomalainen Mikko Virtanen hullaantuu Ruotsista ja tahtoo muuttua valehenkilöllisyyden turvin ruotsalaiseksi. Vadelmavenepakolaisesta on myös tehty leffaversio.

 

Lukuvinkit on koonnut kirjailija, lasten ja nuorten kirjastonhoitaja sekä kirjavinkkari Sini Helminen