Kirjavinkit: eurooppalaisia käännöskirjoja alakoululaisille

kuva
  1. Ferenc Molnár: Koulupoikia (Unkari)

Ferenc Molnárin Koulupoikia on klassikko Unkarissa ja se sijoittuu 1880-luvulle. Kaksi kilpailevaa poikajengiä aloittaa leikillisen sodan siitä, kuka saa hallita läheistä tyhjää tonttia. Leikki äityy välillä liian totiseksi ja sillä on seurauksensa. Kirja sopii kaikille seikkailun ja toiminnan ystäville kolmannesta luokasta ylöspäin.

 

  1. René Goscinny: Pikku Nikke –sarja (Ranska)

Ranskalainen Asterix-sarjakuvien kirjoittaja Goscinny on yhdessä kuvittaja Sempèn kanssa tehnyt hulvattoman kirjasarjan Niken ja hänen kavereidensa kommelluksista. Kerran vaikka äiti komentaa Niken kaverinsa kanssa pelaaman shakkia, ettei tulisi liikaa sotkua, ja lopulta pelissä on mukana autoja ja marmorikuulia ja kaaos on kamala. Huumori puree erityisesti niihin, jotka tykkäävät Parvelan Ella-kirjoista.

 

  1. Andrus Kivirähk: Kun Musti muni mummon (Viro)

Virolainen Andrus Kivirähk on todellinen supernaurattaja. Kun Musti muni mummon kirjan lisäksi hän on myös tehnyt toisen satukokoelman Koiranne alkaa kohta kukkia. Hassuissa lyhyissä tarinoissa voi vaikka nappi hukata pojan, koirankakka rakastua kukkaan tai tyynystä tulla matikkanero.

 

  1. Elvira Lindo: Villirilli Manolito (Espanja)

Elvira Lindon Villirilli Manolito kertoo Madridissa asuvasta 8-vuotiaasta Manolitosta, joka ei aina katso perheen aikuisten kanssa asioita samasta vinkkelistä. Hassuja kommelluksia ja sanailua Pikku Niken ja Neropatin päiväkirjojen tapaan.

 

  1. Jakob Wegelius: Merten gorilla (Ruotsi)

Jakob Wegeliuksen Merten gorilla on paksu mutta seikkailuntäyteinen kirja Sally Jones -nimisestä Gorillasta, joka seilaa meria rahtilaivan koneenkäyttäjänä. Lissabonissa Sallyn ystävä, suomalainen kapteeni Henry Koskela joutuu syytetyksi murhasta, jota hän ei tehnyt. Sally joutuu takaa-ajetuksi ja yrittää todistaa ystävänsä syyttömäksi, vaikka se vaatisi seikkailuretkeä Intiaan.

 

  1. Roald Dahl: Matilda (Britannia)

Matilda on kaikkea muuta kuin tavallinen tyttö. Vaikka Matildan huijaava autokauppiasisä pitää tytärtään tyhmänä, Matilda on lapsinero, joka lukee kaikki kirjaston kirjat ja pistää kampoihin sekä isälleen että koulun hirvittävälle rehtorille. Ilkikurisen humoristinen brittikirjailija Roald Dahl on kirjoittanut myös muun muassa Jalin ja suklaatehtaan.

 

  1. Angela Sommer-Bodenburg: Pikku vampyyri (Saksa)

Saksalaisen Angela Sommer-Bodenburgin Pikku vampyyri -sarja saa ihanasti ihon kananlihalle. Kauhutarinoita rakastava Anton tutustuu ihka oikeaan vampyyriin ja kokonaiseen von Schlottersteinin vampyyriperheeseen. Alakoulukauhun verevä klassikko.

 

  1. Jo Nesbø: Tohtori Proktorin pierupulveri (Norja)

Norjalaisen Jo Nesbøn nauruhermoja kutkuttavat Tohtori Proktori -kirjat eivät säästele paukuissa. Roistoja, pelastavia pieruja, hassunkurisia ihmekoneita ja vauhtia riittää. Tätä kirjaa lukiessa kannattaa pitää nenästään kiinni, koska siinä vieraillaan myös Oslon viemäreissä.

 

  1. Eoin Colfer: Artemis Fowl (Irlanti)

Irlantilaisen Eoin Colferin fantasiaseikkailu Artemis Fowl on täynnä räjähtävää toimintaa ja hilpeää huulenheittoa. 12-vuotias rikollisnero Artemis aikoo ryöstää itselleen keijujen kullan, mutta nämä keijut ovatkin aseistettuja ja vaarallisia. Disney on tekemässä parhaillaan Artemis Fowlista elokuvaa.

 

  1. Elena Favilli ja Francesca Cavallo: Iltasatuja kapinallisille tytöille (Italia)

Italialaisten Elena Favillin ja Francesca Cavallon kirjoittama ja kuvittama Iltasatuja kapinallisille tytöille kertoo todellisista historiallisista naisista, astronauteista, taiteilijoista ja merirosvoista, jotka ovat kaikki osoittaneet rohkeutensa. Kirja, joka sopii ihan kaikille.

 

Lukuvinkit on koonnut kirjailija, lasten ja nuorten kirjastonhoitaja sekä kirjavinkkari Sini Helminen