Kirjavinkit: eurooppalaisia käännöskirjoja yläkouluun, lukioon ja ammattioppilaitoksiin

kuva

 

  1. Christiane F: Huumeasema Zoo (Saksa)

Christiane F:n omaelämäkerta Huumeasema Zoo on todella rankka tositarina 13-vuotiaana herooinikoukkuun joutuvasta Christianesta. Monet ystävät kuolevat ympäriltä teini-iässä ja huumeita saadakseen Christianen on myytävä itseään. Tämä kirja jaksaa järkyttää eikä se sovi herkille lukijoille.

 

  1. Anne Frank: Päiväkirja (Hollanti)

Juutalaistyttö Anne Frankin Päiväkirja kertoo Annen piileskelyn vuosista, kun perhe joutui pakoilemaan natseja amsterdamilaisen talon salaisessa siivessä. Tositarina on liikuttanut monia. Anne itse kuoli myöhemmin keskitysleirillä.

 

  1. Holly Bourne: Oonko ihan normaali? (Britannia)

Holly Bourne on ajankohtaisimpia YA-kirjailijoita Britanniassa. Normaali-trilogian aloittava Oonko ihan normaali? on raikas ja kirpeän humoristinen kirja OCD:stä 16-vuotias Evie ei haluaisi muuta kuin olla normaali, mutta helppoa se ei ole. Normaali-trilogia on täynnä nasevaa asiaa, mielenterveyden kysymyksiä ja feminististä tyttöenergiaa.

 

  1. Jostein Gaarder: Sofian maailma (Norja)

Norjalaisen Jostein Gaarderin Sofian maailma on lumoava, ajattelemaan raastava romaani, joka samalla esittelee filosofiaa. 14-vuotias Sofia saa salaperäisen kirjeen, joka johdattaa hänet fantastiselle ajatusmatkalle filosofian historiaan.

 

  1. Alexandre Dumas: Kolme muskettisoturia (Ranska)

Ranskalaisen Alexandre Dumas´n Kolme muskettisoturia on miekkailuseikkailujen lyömätön klassikko, jota ei voi sanoa kuivaksi luettavaksi. Nuori kuumapäinen D´Artagnan kohtaa Pariisissa legendaarisen muskettisoturikolmikon ja sotkeutuu kuninkaallisiin juonitteluihin. Yhtä pitävillä sotureilla on vastassa kylmä viettelijätär Milady sekä valtaa havitteleva kardinaali.

 

  1. Siri Pettersen: Odininlapsi (Norja)

Norjalaisen Siri Pettersenin Korpinkehät -trilogia on pohjoismaista fantasiaa, joka ei häviä eeppisyydessä alan klassikoille. Peikkojen asuttamassa Yminmaassa hännätön Hirka on vaarallinen kummajainen, jonka pitää peittää vajavaisuutensa. Politiikka, uskonto, rakkaus ja kuolema: Pettersenin kirjat ovat isoja myös aiheiltaan eivätkä vain sivumäärältään.

 

  1. Andri Snær Magnason: Aika-arkku (Islanti)

Aika-Arkku on islantilaisen Andri Snær Magnasonin satiirinen satu isommille ihmisille. Se sijoittuu dystooppiseen tulevaisuuteen, jossa ihmiset pakenevat huonoja aikoja aikakapseleihin. Samaan aikaan joku kertoo satua menneisyydestä, siitä miten tähän päädyttiin.

 

  1. Ruta Sepetys: Harmaata valoa (Liettua)

Liettualaistaustainen Ruta Sepetys selvitti sukunsa vaiheita ja kirjoitti liettualaisten Neuvostoliiton vankileireillä kokemista kauhuista toisen maailmansodan aikana. Linan järkyttävä tarina matkasta junalla Siperiaan ja vankien kohtaloista siellä on kuvattu vastikään myös elokuvaksi.

 

  1. Andrei Sapkowski: Viimeinen toivomus (Puola)

Puolalaisen Andrei Sapkowskin Viimeinen toivomus aloittaa aikuisten fantasiasarjan Noituri, josta on tehty myös tietokonepelejä nimellä The Witcher. Hirviöidenmetsästäjä Geraltin karussa tarinassa moraali on harmaata, veri lentää ja naiset paljastuvat usein kirjaimellisesti hirviöiksi.

 

  1. Daniil Harms: Sattumia (Venäjä)

Venäläisen Daniil Harmsin lyhyt kertomuskokoelma Sattumia on absurdien aikuisten satujen klassikko. Ne naurattavat, itkettävät ja tekevät olon levottomaksi. Voiko tällaista edes kirjoittaa?

 

Lukuvinkit on koonnut kirjailija, lasten ja nuorten kirjastonhoitaja sekä kirjavinkkari Sini Helminen