Läsveckan firas över hela Finland - bekanta dig med höjdpunkterna och bli inspirerad av exempel

Läsveckan firas på olika sätt på dagis, skolor, bibliotek och olika organisationer över hela Finland. Gå med i diskussioner och följ inläggen: #läsvecka #läsvecka2022 #medborgarfärdighet. Nedan finns inspirationsexempel på olika sätt att spendera Läsveckan.

Vi uppmanar alla att delta i Läsveckan på det sätt som passar dem bäst! Nedan finns olika exempel för inspiration. De är till dels på finska, men vi kommer även att uppdatera informationen under Läsveckan.

Information och tips för att läsa och utveckla läskunnighet

Taikoja.fi -bloggen lyfter fram teman relaterade till utvecklingen av vuxnas läskunnighet. Följ även på Facebook och Twitter @TaikojaHanke

Selkeskus är med under Läsveckan! Kolla även Lättläst -sidans svenskspråkiga innehåll kring lättlästa texter.

Erilaisten oppijoiden liiton Oppimisen apuvälinekeskus anordnar två onlineföreläsningar och ett liveevenemang på Facebook under Läsveckan. Via evenemang-länken kan man få mera information om framtida program under läsveckan. För organisationens svenskspråkiga innehåll se Förbundet för all inlärnings webbsida. För mera svenskspråkigt innehåll kan man t.ex. kolla på Kodnackarnas arbetsmaterial för läs- och skrivsvårigheter.

Lärarens skattkammare för inlärning är finna.fi där man kan hitta inspiration via färdiga förslag till övningsuppgifter eller bläddra i öppna lärresurser. Innehållen kan användas i olika utbildningsstadier samt för att bredda de egna kunskaperna. För mera pedagogiskt material rekommenderar vi Sydkusten.fi och med ett praktiskt exempel finns Coronavirus en bok för barn-filen.

Lukemo erbjuder material som används från förskolan till gymnasier. Böckerna är för det mesta på finska, men man kan också hitta finlandssvenskt innehåll.

För barn- och ungdomslitteratur kan man kolla Youtube-sidorna av De finlandssvenska läsambassadörerna, samt Estrids bokklubb. För att stödja medlyssning kan man lyssna på en av de tusentals böcker som Polylino skolan har att dela.

Yle Arenan har för Läsveckan den engelskspråkiga dokumentärfilmen Booksellers – med i filmen finns bl.a. Fran Lebowitz, och svensk undertext är möjlig. Yle Arenan.

Läsglans ger ut svenskt litterärt innehåll! Här kan man läsa mera om hur unga inspirerar unga att läsa. Den nyfunna inspirationen kan även utnyttjas till att skriva egna litterära recensioner och publicerade recensioner får dessutom 40 euros ersättning!

Andra virtuella händelser och program

En bokcirkel består av en grupp människor som läser böcker och diskuterar dem. Vilka böcker gruppen läser, hur den träffas och när den träffas avgör gruppen själv. Samtalet och samvaron är det viktigaste. En bokcirkel kan även vara digital och ordnas på distans. Läs mer på Svenska folkskolands vänner.

Populära lässtunder av Lukumummit ja -vaarit

Sker dagligen under Läsveckan 6.-9.4: lukumummitjavaarit.fi Tervetuloa mukaan!

Tvåspråkigt webinarium: Kompasseja hyvään lukutaitoon – aivot, kielitietoisuus ja sanataide 10.4.

Turun Suuntaa lukemiseen! Rikta dig till läsning! ”Kompasseja hyvään lukutaitoon – Aivot, kielitietoisuus ja sanataide”. Lisätietoa täällä

Goethe-Institut Finnland: Tyskspråkiga sagostunder på Instagram

Orkar du inte läsa högt eller för dig själv? Inga problem! Vi kommer att läsa högt för dig. Mera information: IG @goetheinstitut_finnland

Läsveckan i median

Yle Arenan: Suomalaiset ovat lukijakansaa, mutta eivät kaikki
Svenska Yle: Vilken är din största läsupplevelse?
Radio Pooki: Lukutaito ei ole pelkästään teknistä lukemista – ”joka kymmenennellä on heikko lukutaito” 
Keskipohjanmaa: Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Lukutaito on tärkeä kansalaistaito – Lukeminen on myös hauska harrastus
MTV Uutiset: Millainen on lukutaidon tilanne Suomessa? Lukukeskuksen toiminnanjohtaja: ”Vaikka Suomi pärjää hyvin, heikkoja lukijoita on koko ajan enemmän”