Lue kotona - helpot vinkit koko perheelle

Lapselle ääneen lukeminen tai yhdessä lukeminen on helppo ja hauska tapa viettää aikaa. Rauhoittuminen ja rentoutuminen tuottaa iloa koko perheelle.

Vinkkejä yhteisiin lukuhetkiin 0-6-vuotiaan kanssa

Lukemisesta rutiini
Mihin päivän hetkeen lukeminen sopisi teidän perheessä parhaiten? Aamutoimien jälkeen, ennen päiväunia, jälkiruoaksi ruokailun jälkeen? Lukea voi koska vain. Varatkaa lyhyt hetki joka päivä yhteiselle lukuhetkelle.

Mielikuvittamaan
Mitä tarinassa tapahtui? Millaisia hahmoja kirjassa esiintyy? Minkälainen taideteos tarinasta syntyy? Piirtäkää, maalatkaa tai askarrelkaa.

Kirjasta leikki
Herättäkää tarina eloon! Löytyykö kotoa kirjassa mainittuja eläimiä tai hahmoja pehmoleluina tai nukkeina? Mitä kirjassa syödään? Minkälaisen majan tarinan pohjalta voisi rakentaa? Miten päähenkilö pukeutuu? Kirjan tarina voi jatkua lapsen leikissä.

Tutki ja opi
Eläinkirjoja, luontokirjoja, harrastuskirjoja ja muita tietokirjoja voi tutkia yhdessä lapsen kanssa. Löytyisikö luontokirjan kasveja kotipihalta? Mikä on maailman suurin eläin? Miten rakennetaan linnunpönttö?

Lorukortit käyttöön
Tulosta lorukortit ja leikkaa irti. Heitä kortit hattuun tai pipoon ja anna lapsen nostaa loru kerrallaan. Osassa korteissa mukana leikkiohjeet.

Kerro meille lukuhetkistäsi #lukuviikko #lukuviikko2020 #luelapselle #luekotona #varttipäivässä on #varttiyhdessä

Vinkkejä yhteisiin lukuhetkiin alakouluikäisen kanssa

Yhteisestä lukuhetkestä rutiini
Mihin päivän hetkeen lukeminen sopisi teidän perheessä parhaiten? Aamutoimien jälkeen, jälkiruoaksi ruokailun jälkeen, iltasatu ennen nukkumaan menoa? Varatkaa lyhyt hetki joka päivä yhteiselle lukutuokiolle. Vaikka lapsi osaisi lukea itse, kannattaa vanhemman lukea lapselle ääneen. Isomman lapsen kanssa voi myös lukea itse samaan aikaan omaa kirjaa tai lapsi voi lukea vanhemmalle ääneen.

Mielikuvittamaan
Mitä tarinassa tapahtui? Millaisia hahmoja kirjassa esiintyy? Minkälainen taideteos tarinasta syntyy? Piirtäkää, maalatkaa tai askarrelkaa.

Perheen oma kirjavinkkaus
Tulostakaa vinkkikortteja – lapsi voi kirjoittaa vinkkikorteille kirjoja, joita haluaisi lukea seuraavina päivinä tai joita haluaisi vaikka kuunnella äänikirjana tai hankkia kirjastosta niiden aukeamisen jälkeen. Vanhempi voi myös kirjoittaa mitä kirjoja haluaisi lapselle lukea. Vinkatuista kirjoista kannattaa keskustella lapsen kanssa!

Lukuennätyksiä
Lasketaan yhteen joka päivä yhteensä luetut sivut: kun on luettu kokonainen kirja, merkitään sivumäärä ylös. Jokaisen viikon jälkeen lasketaan luetut sivut yhteen. Rikkoutuuko ennätys joku viikko? Voiko ennätysviikon lopussa odottaa palkinto? Mukaan voi vaikka haastaa kavereita etäyhteyksien päässä.

Rikkinäinen puhelin -leikki
Jos perheeseen kuuluu useampi henkilö, voi leikkiä rikkinäistä puhelinta. Leikkijät voivat muodostaa ympyrän tai rivin. Ensimmäinen leikkijä kertoo kuiskaten lyhyen tarinan vierustoverille. Vierustoveri kuiskaa saman tarinan hänen vierustoverilleen. Seuraava pyrkii toistamaan kuulemansa tarinan seuraavalle jne. Lopussa viimeinen kertoo tarinan ääneen muille, jonka jälkeen ensimmäisenä tarinan kertonut toistaa tarinan uudelleen. Tarinat saattavat poiketa toisistaan paljon riippuen siitä kuinka ”rikkinäinen” puhelin on ollut. Lopullisen tarinan voi kirjoittaa vihkoon tai kirjoittaa sille jatkoa vaikka seuraavana päivänä.

Vinkkejä nuorille

Lukemisesta rutiini
Yrittäkää löytää päivästä säännöllinen hetki lukemiselle – vaikka vaan 15 minuuttia. Sopikaa, että älylaitteet laitetaan täksi ajaksi kiinni (tai ilmoitukset äänettömälle, jos lukuvälineenä on esimerkiksi kännykkä tai tabletti). Käyttäkää ajastinta sovituksi ajaksi.

Lukuennätyksiä
Lasketaan yhteen joka päivä yhteensä luetut sivut: kun on luettu kokonainen kirja, merkitään sivumäärä ylös. Jokaisen viikon jälkeen lasketaan luetut sivut yhteen. Voiko ennätysviikon lopussa odottaa palkinto? Mukaan voi haastaa kavereita etäyhteyksien päässä.

Hyödynnä laululyriikkaa
Onko nuorella suomenkielinen lempibiisi tai -artisti? Kirjoittakaa tai tulostakaa kappaleen sanat ja keskustelkaa sanoituksista: kuka kappaleessa puhuu? Kenelle puhutaan? Minkälainen hahmo puhujasta muodostuu? Jos aikaa ja kunnianhimoa riittää, pohjana voi hyödyntää Sanat haltuun -työpajojen kysymyksiä: sanathaltuun.fi

Kirjavinkkaus
Tulostakaa vinkkikortteja ja järjestäkää perheen yhteinen kirjavinkkaus: minkä kirjan nuori haluaisi seuraavaksi lukea? Mitä kirjaa vanhempi vinkkaisi luettavaksi? Jutelkaa vinkeistä yhdessä. Inspiraatiota voi etsiä verkkolehti Lukufiiliksestä, josta löytyy nuorten itse tekemiä kirja-arvioita, juttuja ja kirjavinkkejä: www.lukufiilis.fi

Luettavaa, kuunneltavaa ja katseltavaa

Lukulumo-palvelu
Lukulumo-palvelun saa nyt poikkeuksellisesti maksutta käyttöön. Satoja, laadukkaita kuvakirjoja älylaitteella luettavaksi, laaja valikoima kuvakirjoja myös suomeksi ääneen luettuina.

Iltasatu.org
Maksuton ja kaikille avoin lastensatufoorumi.

Lorupankki
Lue lapselle -lorupankki löytyy tarvittaessa vaikka omasta puhelimesta.

Lisää lukuvinkkejä

Kyykytä korona – karkaa kirjamaahan
Pro lastenkirjallisuuden hauskat vinkit yhteisiin lukuhetkiin

Lukuliike
Kattava materiaalipankki tehtäviä ja haasteita eri-ikäisille

Muista myös e-kirjastot, sähköiset lukusovellukset ja äänikirjat!

Kerro meille lukuhetkistäsi #lukuviikko #lukuviikko2020 #luelapselle #luekotona #varttipäivässä on #varttiyhdessä