Lukuviikkoa vietetään ympäri Suomen - tutustu kohokohtiin ja inspiroidu esimerkeistä

Lukuviikkoa vietetään eri tavoin päiväkodeissa, kouluissa, kirjastoissa ja eri organisaatioissa ympäri Suomen. Osallistu keskusteluun ja seuraa päivityksiä: #lukuviikko #lukuviikko2021 #kansalaistaito. Alla inspiraatioksi esimerkkejä eri tavoista viettää Lukuviikkoa.

Kannustamme kaikkia osallistumaan Lukuviikkoon itselleen sopivimmalla mahdollisella tavalla! Alla inspiraatiota – päivitämme tietoja myös Lukuviikon aikana.

Tietoa ja vinkkejä lukemiseen ja lukutaidon kehittämiseen

Taikoja.fi -blogi nostaa esille aikuisten lukutaidon kehittämiseen liittyviä teemoja. Seuraa myös Facebookissa ja Twitterissä @TaikojaHanke

Selkokeskus mukana Lukuviikolla! Tutustu Selkokeskuksen selkokirjavinkkeihin ja taustatietoon selkokielestä ja -kirjallisuudesta. 

Erilaisten oppijoiden liiton Oppimisen apuvälinekeskus järjestää Lukuviikolla kaksi verkkoluentoa ja yhden Facebook livetapahtuman. Lukemisen apuvälineohjelmat -verkkoluennolla kerrotaan erilaisista lukemisen apuvälineohjelmista erilaisille oppijoille. Luennolla saa tietoa miten erilaisilla apuvälinesovelluksilla voi tukea ja innostaa lukemaan.
8.4. klo 17 Kun lukeminen ei suju – Sirkun tarina -verkkoluento Erilaisten oppijoiden liiton kokemusasiantuntija Sirkku Jauhiainen kertoo omasta lukivaikeudestaan ja miten se on vaikuttanut häneen lapsena, nuorena ja aikuisena. Lisäksi luennolla kerrotaan perinteisistä oppimisen ja lukemisen apuvälineistä. 9.4 klo 14 Mitä on digilukutaito? -Oppimisen apuvälinekeskuksen Facebook livetapahtuma.  Erilaisten oppijoiden liiton tapahtumasivulta

Helsingin seudun erilaiset oppijat: digilukiseula  ja webinaari oikeinkirjoituksesta: DigiLukiseula järjestetään 7.4. klo 9.00 – 12.00. DigiLukiseula on digitaalinen seulontamenetelmä lukemisen ja kirjoittamisen taitojen arviointiin nuorille ja aikuisille. Testillä voi saada alustavan ja suuntaa-antavan tiedon siitä, onko kyseessä lukivaikeus vai ei. Edellyttää ilmoittautumista. 8.4. klo 16.00 – 17.15 Webinaari: Oikeinkirjoituksen arviointi ja tuki. Tilaisuuden aiheena on Oikeinkirjoituksen arviointi ja tuki. Luennoitsijana toimii Pirjo Laatikainen, erityisopettaja ja tietokirjailija. Maksuton webinaari, edellyttää ilmoittautumista.
9.4. Lukupiiri eskarilaisille, etätoteutus. Teemana: vanhan kansan lorut. Lisätiedot ohjelmasta päivittyy nettisivuille: www.lukihero.fi

Kirjavinkkejä kaikenikäisille löytyy Lukemosta. Lukuviikon kirjavinkit tarjoavat vinkkejä alle kouluikäisille, alakoulun alemmille luokille, alakoulun ylemmille luokille ja toiselle asteelle.

Lasten- ja nuortenkirjailijoiden sivusto www.lanttulit.blogspot.com sekä Lanttulit-YouTube-kanava julkaistaan Lukuviikolla. Tarkoituksena inspiroida koululaisia lukemaan videoiden kautta.

Yle Areenassa on julkaistu Lukuviikon kunniaksi uusi dokumentti Booksellers – hurmaavia tarinoita kirjojen rakastajista, keräilijöistä ja kirjakauppiaista. Mukana mm. Fran Lebowitz. Yle Areena.

Kirjastot, koulut ja päiväkodit mukana Lukuviikossa

Itä-Suomen kirjastot ja koulut ovat monipuolisesti mukana Lukuviikossa. Kouluille järjestetään mm. virtuaalivierailuja ja aamunavauskirjavinkkejä. 8.4. klo 9 järjestetään striiminä kaikille avoin, 1.-2.-luokkalaisille suunnattu improvisaatioteatteriesitys. Lavalle nousee joensuulainen Rajatapaus -improryhmä. Katso esitys Youtubessa.
Torstaina 8.4. klo 17–19 vietetään Youtubessa Soturikissat-liveä! Ohjelmassa suomentaja Nana Sirosen vierailu, tietokilpailu, videovierailu kissojen sijaiskotiin ja askartelua.

Oulun kaupunginkirjaston YouTube-kanavalla  8.4. klo 13.00-13.30 Pelastetaan planeetta! Miten luonnonsuojelu ja ilmastonmuutos näkyvät nuortenkirjallisuudessa?

Jyväskylän kaupunginkirjasto järjestää lukumaratonin Instagramin @jklkirjasto-tilillä 9.-11.4.

Paraisen kirjasto järjestää virtuaalisen kirjailijavierailun ja jakaa lukumateriaalia kouluille.

Pointin kirjasto järjestää 3-6 -vuotiaille lapsille ja heidän vanhemmilleen livestreamin Pointin kirjaston instagramissa 7.4 klo 17-18. Luvassa on sadun kerrontaa, laulua, pantomiimia ja yhteisiä sanaleikkejä! Vanhempi: kirjaudu sisään omilla IG-tunnuksillasi, ota lapsi syliin ja nauttikaa yhdessä satumaisesta instalivetuokiosta. Streamin voi katsoa myös myöhemmin tallenteena.

Muhoksella Lukuviikko valtaa kunnan somekanavat! Ohjelmassa on mm. iltapäivän LukuLive-ääneenlukutapahtuma ja Satutuokion paluu Facebookissa. Muhoksen Lukuviikkoa voi seurata Facebookissa ja Instagramissa @muhoksenkunta

Kivistön kirjasto Vantaalla järjestää nuorille suunnatun instaliven 8.4 klo 17-18. Luvassa on improa, tarinan ja räpin kirjoittamista sekä juttelua kirjoista, elokuvista ja peleistä!

Päkärän Päiväkodin Lukuviikkoon kuuluu sekä ohjattua että omaehtoista tutustumista lastenkirjallisuuteen myös äänikirjojen avulla. Nyt on tarkoitus ohjata erityisesti niitä lapsia kirjojen pariin, jotka eivät sitä omatoimisesti valitse.

Pihlajaniemen koulu Savonlinnassa hyödyntää Lukukeskuksen materiaaleja. Lisäksi vanhemmat haastetaan lukemaan lapsille ja lapset vanhemmille. Koko koulun oppilaat valmistavat kirjavinkkauspuun. Lukuvälitunnit, jossa voi lukea/ kuunnella kirjaa.

Honganpalon koulu Raahessa järjestää lukutempauksen sekä hyödyntää Lukukeskuksen tarjoamia Lukuviikon tehtäviä. 

Punkaharjun koulu Savonlinnassa hyödyntää Lukuviikolla olevaa Agricolan päivää 9.4. juhlistamalla sitä erilaisin sanapelein ja -leikein. Lisäksi  koulu järjestää oppilaille mahdollisuuksia lukea erilaista kirjallisuutta sekä esitellä erilaisin tavoin lukemiaan tekstejä.

Muita virtuaalitapahtumia

Lukufiiliksen avoin lukupiiri 11.4. klo 15

Lukufiiliksen etälukupiiri kokontuu Discord-palveluun keskustelemaan Mikko Toiviaisen teoksesta Pimeä peili ja muita urbaaneja kauhutarinoita. Tule mukaan! Voit osallistua ottamalla yhteyttä lukupiirin vetäjään sähköpostitse: sofiabblomberg@gmail.com tai vaihtoehtoisesti laittaa viestiä Lukufiiliksen Instagram directissä @lukufiilis

Katja Kärki virtuaalivierailulla 8.4. klo 18 

Tekijänoikeusjärjestö Sanaston järjestämillä virtuaalivierailuilla tavataan kirjallisuuden tekijöitä ja keskustellaan siitä, mitä vaatii teoksen saattaminen lukijan äärelle. Kirjailijakiertue käynnistyy Lukuviikolla ja jatkuu läpi huhtikuun tekijänoikeuspäivään 26.4. saakka. Lisätietoja Sanaston sivuilta.  Loppuviikolla luvassa vielä: Katja Kärki Rovaniemen kirjasto, to 8.4. klo 18

Lukumummien ja -vaarien suositut lukutuokiot!

Esitetään joka arkipäivä Lukuviikon aikana: 6.-9. 4.: lukumummitjavaarit.fi Tervetuloa mukaan!

Espoolainen lasten- ja nuortenkirjallisuuden virtuaalifestivaali pidetään Lukuviikolla 6.–11.4.!

Huuhkajien kapteeni Tim Sparv osallistuu Houkutus-viikkoon Instagram-livessä 6.4. Voit esittää Timille kysymyksiä keskustelun aikana Instagramissa tai lähettää kysymyksesi etukäteen satu.nylund@espoo.fi. Viikko huipentuu lauantaina 10.4. klo 15, kun rap-artisti Mercedes Bentso (alias Linda-Maria Roine) on lukiolaisten haastateltavana. Tilaisuus lähetetään suorana YouTubessa Sellon kirjaston jaminurkasta, ja se jää tallenteena katsottavaksi vähintään 14 vrk. Lisätietoa ja -päivityksiä: IG @espooesbo

Webinaari: Kompasseja hyvään lukutaitoon – aivot, kielitietoisuus ja sanataide 10.4.

Turun Suuntaa lukemiseen! Rikta dig till läsning! järjestää Lukuviikon lauantaina 10.4. kaksikielisen webinaaripäivän ”Kompasseja hyvään lukutaitoon – Aivot, kielitietoisuus ja sanataide”. Lisätietoa täällä

Goethe-Institut Finnland: Saksankieliset satutuokiot Instagramissa

Etkö jaksa enää lukea ääneen tai itseksesi? Ei hätää! Me luemme teille ääneen. Lisätiedot: IG @goetheinstitut_finnland

Lukuviikko mediassa

Yle Areena: Suomalaiset ovat lukijakansaa, mutta eivät kaikki
Radio Pooki: Lukutaito ei ole pelkästään teknistä lukemista – ”joka kymmenennellä on heikko lukutaito” 
Keskipohjanmaa: Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Lukutaito on tärkeä kansalaistaito – Lukeminen on myös hauska harrastus
MTV Uutiset: Millainen on lukutaidon tilanne Suomessa? Lukukeskuksen toiminnanjohtaja: ”Vaikka Suomi pärjää hyvin, heikkoja lukijoita on koko ajan enemmän”