Boklista med Europeisk litteratur för högstadiet, gymnasiet och yrkesskolor

kuva
  1. Christiane F: Vi barn från Bahnhof Zoo(Tyskland)

Christiane F:s självbiografi Vi barn från Bahnhof Zoo är en obönhörlig bok om Christiane F som blev beroende av heroin när hon var 13 år. Många vänner dör runt henne och Christiane blir tvungen att prostituera sig för att finansiera sitt missbruk. Den här boken passar inte för känsliga läsare.

 

  1. Anne Frank: Dagbok (Holland)

Den judiska flickan Anne Franks Dagbok handlar om åren då Anne Frank och hennes familj gömde sig undan nazisterna i en hemlig del av ett hus i Amsterdam. Berättelsen har berört många. Anne dog senare i ett koncentrationsläger.

 

  1. Jostein Gaarder: Sofies värld(Norge)

Norrmannen Jostein Gaarders Sofies värld är en förtrollande roman och också en presentation av filosofin. Sofie, som är 14 år gammal, får ett hemlighetsfullt brev, som för henne till en vindlande tankeresa in i filosofins historia.

 

  1. Alexandre Dumas: De tre musketörerna(Frankrike)

Den franska författaren Alexandre Dumas´ De tre musketörena är en oslagbar klassiker som är allt annat än torr. Den unga hetsporren D´Artagnan träffar den legendariska treklövern med musktörer och blir inblandad i kungahusets intriger. Soldaterna möter den kallsinniga förföraren Milady och en makthungrig kardinal.

 

  1. Siri Pettersen: Odinsbarn(Norge)

Den norska Siri Pettersens Korpringstrilogi är nordisk fantasy som står sig väl mot genrens klassiker. Den svanslösa Hirka är annorlunda och blir tvungen att dölja sin defekt. Här finns politik, religion, kärlek och död: Petterssens böcker stora, inte bara när det kommer till antalet sidor.

 

  1. Andri Snær Magnason: Den blå planeten(Island)

Den blå planeten är en stairisk saga för stora av isländaren Andri Snær Magnason. Handlingen utspelar sig i en dystopisk framtid där människorna flyr dåliga tider i tidskapslar. Samtidigt finns där någon som berättar en saga om det förflutna, om hur vi hamnade där vi nu är.

 

  1. Ruta Sepetys: Strimmor av hopp(Litauen)

Ruta Sepetys, som har lettiska rötter, letade reda på sin släkts historia och skrev om letternas upplevelser i sovjetiska fångläger under andra världskriget. Linas upprörande berättelse om en tågresa genom Sibirien och fångarnas öden har också filmatiserats.

 

  1. Andrzej Sapkowski: Den sista önskningen(Polen)

Den polska författaren Andrzej Sapkowskis Den sista önskningen inleder fantasyserien om häxkarlen Geralt, som ligger som grund för datorspelet The Witcher. I monsterjägaren Geralts grymma värld är moralen grå, blodet sprutar och kvinnorna visar sig ofta vara bokstavliga monster.

 

  1. Daniil Charms: Brev ur rockärmen (Ryssland)

Den ryska författaren Daniil Charms berättelser Brev ur rockärmen är en samling absurda sagor för vuxna läsare. De får läsaren att skratta och gråta, och framkallar rastlöshet. Kan man ens skriva så här?

 

©Sini Helminen