Europeisk litteratur för lågstadieelever

kuva

1. Ferenc Molnár: Pálgatans pojkar (Ungern)

Ferenc Molnárs bok Pálgatans pojkar är en klassiker. Handlingen utspelar sig i Ungern på 1880-talet. Två konkurrerande pojkgäng börjar ett låtsaskrig om vem som får härska över en ödetomt. Leken hotar emellanåt att bli verklighet, och den får följder. Boken lämpar sig för alla  äventyrslystna, från åk 3.

 

2. René Goscinny: Lille Niklas (serie, Frankrike)

Den franska upphovsmannen till Asterix, Goscinny, har tillsammans med illustratören Sempé gjort en hejdlöst rolig bokserie om Niklas och hans vänner. En gång kommenderar Niklas mamma honom att spela schack med sina vänner för att undvika att det blir stökigt. I slutet är bilar och marmorkulor med, och kaos råder.

 

3. Jakob Wegelius: Mördarens apa (Sverige)

Jakob Wegelius bok Mördarens apa är en tjock äventyrsbok om en apa som heter Sally Jones och som är maskinist på ett fraktfartyg. I Lissabon blir Sallys vän, den finländska kaptenen Henry Koskela, oskyldigt anklagad för mord. Sally är med om en klappjakt och försöker bevisa att hennes vän är oskyldig. Resan sträcker sig ända till Indien.

 

4. Roald Dahl: Matilda (Storbritannien)

Matilda är en allt annat än vanlig flicka. Fast  Matildas bilskojare till pappa håller Matilda för dum, så är hon ett geni som läser alla böcker som finns på biblioteket och sätter pli på både sin pappa och skolans rektor. Den finurlige humoristen Roald Dahl har också skrivit till exempel Kalle och chokladfabriken.

 

5. Angela Sommer-Bodenburg: Lilla vampyren (Tyskland)

Den tyska författaren Angela Sommer-Bodenburgs serie om Den lilla vampyren ger läsaren hönshud. Anton, som är en pojke som älskar skräckhistorier, lär känna en livs levande vampyr och en hel vampyrfamilj, von Schlotterstein. En skräckdrypande klassiker för lågstadieelever.

 

6. Jo Nesbø: Doktor Proktors pruttpulver (Norge)

Norrmannen Jo Nesbøs böcker om doktor Proktor sparar inte på krutet. Här finns skurkar, befriande pruttar och lustiga underverk så det räcker. Håll för näsan när du läser, för vi besöker också Oslos kloaker.

 

7. Eoin Colfer: Artemis Fowl (Irland)

Irländaren Eoin Colfers fantasyäventyr Artemis Fowl är full av explosiv verksamhet och vigt munläder. Den 12-åriga brottslingen och geniet tillskansar sig guld av älvorna, men det visar sig att älvorna är beväpnade och farliga. Walt Disney håller på att göra en film på Artemis Fowl-böckerna.

 

©Sini Helminen