Vinkkejä yhteisiin lukuhetkiin alakouluikäisen kanssa

Yhteisestä lukuhetkestä rutiini

Mihin päivän hetkeen lukeminen sopisi teidän perheessä parhaiten? Aamutoimien jälkeen, jälkiruoaksi ruokailun jälkeen, iltasatu ennen nukkumaan menoa? Varatkaa lyhyt hetki joka päivä yhteiselle lukutuokiolle. Vaikka lapsi osaisi lukea itse, kannattaa vanhemman lukea lapselle ääneen. Isomman lapsen kanssa voi myös lukea itse samaan aikaan omaa kirjaa tai lapsi voi lukea vanhemmalle ääneen.

Mielikuvittamaan

Mitä tarinassa tapahtui? Millaisia hahmoja kirjassa esiintyy? Minkälainen taideteos tarinasta syntyy? Piirtäkää, maalatkaa tai askarrelkaa.

Perheen oma kirjavinkkaus

Tulostakaa vinkkikortteja – lapsi voi kirjoittaa vinkkikorteille kirjoja, joita haluaisi lukea seuraavina päivinä tai joita haluaisi vaikka kuunnella äänikirjana tai hankkia kirjastosta niiden aukeamisen jälkeen. Vanhempi voi myös kirjoittaa mitä kirjoja haluaisi lapselle lukea. Vinkatuista kirjoista kannattaa keskustella lapsen kanssa!

Lukuennätyksiä

Lasketaan yhteen joka päivä yhteensä luetut sivut: kun on luettu kokonainen kirja, merkitään sivumäärä ylös. Jokaisen viikon jälkeen lasketaan luetut sivut yhteen. Rikkoutuuko ennätys joku viikko? Voiko ennätysviikon lopussa odottaa palkinto? Mukaan voi vaikka haastaa kavereita etäyhteyksien päässä.

Pelaa kirjallisuusbingoa!

Tulostakaa kirjallisuusbingo A4:na tai pelatkaa ruudulta: Lukuviikon bingo. Bingon on suunnitellut Sanna Pelliccioni Lukuviikolle 2020.

Vaivaako lukujumi?

Mitä tehdä, kun lukeminen tuntuu vaikealta tai tylsältä? Päihitä lukujumi näillä vinkeillä.

Lukuvinkkejä ja tehtäviä muilla sivustoilla

Iltasatu.org Maksuton ja kaikille avoin lastensatufoorumi.

Lukemo Lastenkirjainstituutin portaali esittelee lasten- ja nuortenkirjallisuutta.

Sivupiiri Kirjavinkkejä ja ajankohtaista tietoa lasten- ja nuortenkirjallisuudesta.

Lukuliike Kattava materiaalipankki tehtäviä ja haasteita eri-ikäisille.