Vinkkejä yhteisiin lukuhetkiin alakouluikäisen kanssa

Kerro meille lukuhetkistäsi #lukuviikko #lukuviikko2020 #luelapselle #luekotona #varttipäivässä on #varttiyhdessä

Yhteisestä lukuhetkestä rutiini

Mihin päivän hetkeen lukeminen sopisi teidän perheessä parhaiten? Aamutoimien jälkeen, jälkiruoaksi ruokailun jälkeen, iltasatu ennen nukkumaan menoa? Varatkaa lyhyt hetki joka päivä yhteiselle lukutuokiolle. Vaikka lapsi osaisi lukea itse, kannattaa vanhemman lukea lapselle ääneen. Isomman lapsen kanssa voi myös lukea itse samaan aikaan omaa kirjaa tai lapsi voi lukea vanhemmalle ääneen.

Mielikuvittamaan

Mitä tarinassa tapahtui? Millaisia hahmoja kirjassa esiintyy? Minkälainen taideteos tarinasta syntyy? Piirtäkää, maalatkaa tai askarrelkaa.

Perheen oma kirjavinkkaus

Tulostakaa vinkkikortteja – lapsi voi kirjoittaa vinkkikorteille kirjoja, joita haluaisi lukea seuraavina päivinä tai joita haluaisi vaikka kuunnella äänikirjana tai hankkia kirjastosta niiden aukeamisen jälkeen. Vanhempi voi myös kirjoittaa mitä kirjoja haluaisi lapselle lukea. Vinkatuista kirjoista kannattaa keskustella lapsen kanssa!

Lukuennätyksiä

Lasketaan yhteen joka päivä yhteensä luetut sivut: kun on luettu kokonainen kirja, merkitään sivumäärä ylös. Jokaisen viikon jälkeen lasketaan luetut sivut yhteen. Rikkoutuuko ennätys joku viikko? Voiko ennätysviikon lopussa odottaa palkinto? Mukaan voi vaikka haastaa kavereita etäyhteyksien päässä.

Rikkinäinen puhelin -leikki

Jos perheeseen kuuluu useampi henkilö, voi leikkiä rikkinäistä puhelinta. Leikkijät voivat muodostaa ympyrän tai rivin. Ensimmäinen leikkijä kertoo kuiskaten lyhyen tarinan vierustoverille. Vierustoveri kuiskaa saman tarinan hänen vierustoverilleen. Seuraava pyrkii toistamaan kuulemansa tarinan seuraavalle jne. Lopussa viimeinen kertoo tarinan ääneen muille, jonka jälkeen ensimmäisenä tarinan kertonut toistaa tarinan uudelleen. Tarinat saattavat poiketa toisistaan paljon riippuen siitä kuinka ”rikkinäinen” puhelin on ollut. Lopullisen tarinan voi kirjoittaa vihkoon tai kirjoittaa sille jatkoa vaikka seuraavana päivänä.

Pelaa kirjallisuusbingoa!

Pelaa Lukuviikon hauskaa kirjallisuusbingoa – tulosta A4:na tai pelaa ruudulta. Mukaan voi haastaa kaverit etänä.

Vaivaako lukujumi? Hyödynnä Apu Juniorissa julkaistut vinkit!

 

Luettavaa

Iltasatu.org

Maksuton ja kaikille avoin lastensatufoorumi

Lukemo

Lastenkirjainstituutin portaali esittelee lasten- ja nuortenkirjallisuutta

Sivupiiri

Kirjavinkkejä ja ajankohtaista tietoa lasten- ja nuortenkirjallisuudesta

Kyykytä korona – karkaa kirjamaahan

Pro lastenkirjallisuuden hauskat vinkit yhteisiin lukuhetkiin

Lukuliike

Kattava materiaalipankki tehtäviä ja haasteita eri-ikäisille

Muista myös e-kirjastot, sähköiset lukusovellukset ja äänikirjat!