Vinkkejä yhteisiin lukuhetkiin 0-6-vuotiaan kanssa

Lapselle ääneen lukeminen on helppo ja hauska tapa viettää aikaa. Rauhoittuminen ja rentoutuminen tuottaa iloa koko perheelle.

Kerro meille lukuhetkistäsi #lukuviikko #luelapselle #luekotona #varttipäivässä on #varttiyhdessä

Lukemisesta rutiini

Mihin päivän hetkeen lukeminen sopisi teidän perheessä parhaiten? Aamutoimien jälkeen, ennen päiväunia, jälkiruoaksi ruokailun jälkeen? Lukea voi koska vain. Varatkaa lyhyt hetki joka päivä yhteiselle lukuhetkelle.

Mielikuvittamaan

Mitä tarinassa tapahtui? Millaisia hahmoja kirjassa esiintyy? Minkälainen taideteos tarinasta syntyy? Piirtäkää, maalatkaa tai askarrelkaa.

Kirjasta leikki

Herättäkää tarina eloon! Löytyykö kotoa kirjassa mainittuja eläimiä tai hahmoja pehmoleluina tai nukkeina? Mitä kirjassa syödään? Minkälaisen majan tarinan pohjalta voisi rakentaa? Miten päähenkilö pukeutuu? Kirjan tarina voi jatkua lapsen leikissä.

Tutki ja opi

Eläinkirjoja, luontokirjoja, harrastuskirjoja ja muita tietokirjoja voi tutkia yhdessä lapsen kanssa. Löytyisikö luontokirjan kasveja kotipihalta? Mikä on maailman suurin eläin? Miten rakennetaan linnunpönttö?

Lorukortit käyttöön

Tulosta lorukortit ja leikkaa irti. Heitä kortit hattuun tai pipoon ja anna lapsen nostaa loru kerrallaan. Osassa korteissa mukana leikkiohjeet.

Pelaa kirjallisuusbingoa

Lukuviikon bingo – tulosta tai pelaa ruudulta yhdessä lapsen tai lasten kanssa! Pienempien kanssa bingoa voi myös käyttää tehtäväpankkina – tee tehtäviä yhdessä lapsen kanssa ilman ruutujen raksimista.

Luettavaa, kuunneltavaa ja katseltavaa

Lukulumo-palvelu

Lukulumo-palvelun saa nyt poikkeuksellisesti maksutta käyttöön. Satoja, laadukkaita kuvakirjoja älylaitteella luettavaksi, laaja valikoima kuvakirjoja myös suomeksi ääneen luettuina.

Iltasatu.org

Maksuton ja kaikille avoin lastensatufoorumi.

Lorupankki

Lue lapselle -lorupankki löytyy tarvittaessa vaikka omasta puhelimesta.

Lisää lukuvinkkejä

Lukuliike

Kattava materiaalipankki tehtäviä ja haasteita eri-ikäisille

Muista myös e-kirjastot, sähköiset lukusovellukset ja äänikirjat!