Taustatietoa lukemisesta ja lukutaidosta

Lukukeskuksen julkaisut ja selvitykset tarjoavat taustatietoa ja tutkimustuloksia ajankohtaisista lukemiseen ja lukutaitoon liittyvistä kysymyksistä.

Lukukeskus julkaisee keväällä 2024 uuden 10 faktaa lukemisesta -tietopaketin.

10 faktaa lukutaidosta maailmalla

Tutustu 10 faktaa lukutaidosta maailmalla -tietopakettiin Lukukeskuksen sivuilla
Lataa kaikki faktat (pdf)

Lukukeskuksen tietopaketti antaa kattavan kuvan maailman lukutaitotilanteesta. Miten voimme tukea kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lukutaitoa? Miten koronapandemia on vaikuttanut maailman lukutaitotilanteen kehitykseen? Suomessakin hyvää lukutaitoa täytyy ja kannattaa vaalia.

10 faktaa lukemisesta 2020

Tutustu 10 faktaa lukemisesta 2020 -tietopakettiin Lukukeskuksen sivuilla
Lataa kaikki faktat (pdf)

Lukukeskuksen 10 faktaa lukemisesta -julkaisu tarjoaa tilannekuvan Suomen lukutaidosta ja lukemisesta. Selvitys kokoaa yhteen yli 40 kotimaista ja kansainvälistä lukutaitotutkimusta, oppimistuloksia mm. PISA- ja PIRLS-tutkimuksista sekä luo katsauksen keinoihin, joilla tukea lukutaitotyötä ja -intoa. Julkaisuun on haastateltu Suomen keskeisiä tutkijoita ja asiantuntijoita.

10 faktaa lukemisesta lapsille

Tutustu 10 faktaa lukemisesta lapsille -tietopakettiin Lukukeskuksen sivuilla
Lataa kaikki faktat (pdf)
Tulosta juliste (pdf)

10 faktaa lukemisesta lapsille -kooste on tarkoitettu erityisesti alakoululuokkien käytettäväksi tai esimerkiksi luettavaksi yhdessä kotona lapsen kanssa. Koosteen pohjalta on tehty kaksi tehtäväpakettia, jotka löytyvät Lukuviikon tehtäväpankista. Tehtäväpaketit on suunnattu alkuopetukseen ja 3.-6. luokalle.

5 faktaa lasten ja nuorten lukemisesta

Tutustu 5 faktaa lasten ja nuorten lukemisesta -tietopakettiin Lukukeskuksen sivuilla
5 faktaa tulostettavaksi (pdf)

Tietopaketista löydät vastaukset viiteen tärkeään kysymykseen lasten ja nuorten lukemisesta Suomessa.

Lukemisen monet muodot: 4 + 1 tapaa lukea

Lue artikkeli Lukukeskuksen sivuilla

Erilaiset digitaaliset alustat voivat muuttaa lukemistamme, mutta lukeminen ei lopu! Monet erilaiset tavat lukea myös mahdollistavat lukuharrastuksen yhä useammalle, ja tekevät kirjallisuudesta saavutettavampaa. Tässä artikkelissa nostamme esiin neljä erilaista tapaa lukea, ja kerromme, miksi on tärkeää löytää juuri itselle sopivin lukemisen muoto.

Monikielinen lukutaito

Tutustu Monikielinen lukutaito -selvitykseen Lukukeskuksen sivuilla
Lataa selvitys (pdf)

Päiväkodit ja kirjastot ovat keskeisessä asemassa sellaisten lasten lukutaidon tukijoina, joiden vanhemmat puhuvat muuta kuin suomea tai ruotsia. Monikieliset perheet toivovat lukutaidon tukemiseen lisää resursseja, selkeää yhteistyötä, tietoa ja osaamista. Monikielinen lukutaito -hanke selvitti perheiden ja ammattilaisten toiveita, tarpeita ja haasteita lapsen lukutaidon tukemisessa ja vahvistamisessa. Lukukeskuksen laatima selvitys antaa tietoa ja eväitä julkisten ja yksityisten palvelujen kehittämiseksi kaiken kielisten lukutaidon tueksi. Selvitys on julkaistu sekä suomeksi että englanniksi.

 

Tehtäviä ja oppituntivinkkejä lukutaidosta ja lukemisesta löydät Lukuviikon tehtäväpankista.