Taustatietoa lukemisesta ja lukutaidosta

Lukukeskuksen julkaisut ja selvitykset tarjoavat taustatietoa ja tutkimustuloksia ajankohtaisista lukemiseen ja lukutaitoon liittyvistä kysymyksistä.

10 faktaa lukemisesta 2024

Tutustu 10 faktaa lukemisesta -tietopakettiin Lukukeskuksen sivuilla
Lataa kaikki faktat (pdf)

Lukukeskuksen tietopaketti on ajantasainen ja kattava katsaus Suomen lukutaitotilanteeseen. Se kokoaa yhteen yli 50 ajankohtaista tutkimusta, tilastoa ja selvitystä suomalaisten lukutaidon kehityksestä ja lukutottumuksista.

10 faktaa lukutaidosta maailmalla 2022

Tutustu 10 faktaa lukutaidosta maailmalla 2022 -tietopakettiin Lukukeskuksen sivuilla
Lataa kaikki faktat (pdf)

Lukukeskuksen tietopaketti antaa kattavan kuvan maailman lukutaitotilanteesta. Miten voimme tukea kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lukutaitoa? Miten koronapandemia on vaikuttanut maailman lukutaitotilanteen kehitykseen? Suomessakin hyvää lukutaitoa täytyy ja kannattaa vaalia.

5 faktaa lasten ja nuorten lukemisesta

Tutustu 5 faktaa lasten ja nuorten lukemisesta -tietopakettiin Lukukeskuksen sivuilla
5 faktaa tulostettavaksi (pdf)

Tietopaketista löydät vastaukset viiteen tärkeään kysymykseen lasten ja nuorten lukemisesta Suomessa.

Lukemisen monet muodot: 4 + 1 tapaa lukea

Lue artikkeli Lukukeskuksen sivuilla

Erilaiset digitaaliset alustat voivat muuttaa lukemistamme, mutta lukeminen ei lopu! Monet erilaiset tavat lukea myös mahdollistavat lukuharrastuksen yhä useammalle, ja tekevät kirjallisuudesta saavutettavampaa. Tässä artikkelissa nostamme esiin neljä erilaista tapaa lukea, ja kerromme, miksi on tärkeää löytää juuri itselle sopivin lukemisen muoto.

Monikielinen lukutaito

Tutustu Monikielinen lukutaito -selvitykseen Lukukeskuksen sivuilla
Lataa selvitys (pdf)

Päiväkodit ja kirjastot ovat keskeisessä asemassa sellaisten lasten lukutaidon tukijoina, joiden vanhemmat puhuvat muuta kuin suomea tai ruotsia. Monikieliset perheet toivovat lukutaidon tukemiseen lisää resursseja, selkeää yhteistyötä, tietoa ja osaamista. Monikielinen lukutaito -hanke selvitti perheiden ja ammattilaisten toiveita, tarpeita ja haasteita lapsen lukutaidon tukemisessa ja vahvistamisessa. Lukukeskuksen laatima selvitys antaa tietoa ja eväitä julkisten ja yksityisten palvelujen kehittämiseksi kaiken kielisten lukutaidon tueksi. Selvitys on julkaistu sekä suomeksi että englanniksi.

 

Tehtäviä ja oppituntivinkkejä lukutaidosta ja lukemisesta löydät Lukuviikon tehtäväpankista.