Tietoa Lukuviikosta

Seuraava Lukuviikko järjestetään 17.– 23.4.2023

Lukuviikon 2022 teemana oli Lukemalla parempi maailma. Lukutaito on kansalaistaito ja suomalaisen yhteiskunnan demokratian tae. Maailmanlaajuisesti tarkasteltuna lukutaito on monelle myös elintärkeä selviytymistaito ja lukeminen suurietuoikeus. Siksi Lukuviikolla 2022 suuntaamme katseet maailman heikoimmassa asemassa oleviin. Lue lisää teemasta.

Lukuviikko on vuosittainen valtakunnallinen lukutaidon teemaviikko, joka tarjoaa tietoa ja sisältö lukutaidon ja lukemisen ajankohtaisista kysymyksistä. Lukuviikkoon voi osallistua ympäri Suomen mm. hyödyntämällä Lukuviikon materiaaleja, osallistumalla keskusteluun sosiaalisessa mediassa, nostamalla esiin lukutaitoa omasta näkökulmastaan, sekä rjestämällä erilaisia tapahtumia, tempauksia ja kirjailijavierailuja. Lukuviikon sisältö voi hyödyntää läpi koko vuoden lukutaitotyössä.

Lukuviikon aikana julkaistaan ajankohtaista tietoa lukutaitotilanteesta meillä ja maailmalla, tarjotaan näkökulmia kirjallisuuteen ja lukemiseen ja innostetaan kaikenikäiset kirjojen pariin.

Aikaisempien Lukuviikkojen oppituntivinkkejä eri-ikäisille on hyödynnettävissä Tehtäväpankissa.

Lukuviikkoa on juhlittu jo yli 40 vuotta, perinne aloitettiin Lukusunnuntaina vuonna 1977. Varsinaista Lukuviikkoa on vietetty vuodesta 1997.

Ota yhteyttä: Elisa Grönholm: elisa.gronholm@lukukeskus.fi, 0503319051

 

Lukuviikko 2022 nostaa esiin lukutaidon yhteiskunnallisen merkityksen globaalista näkökulmasta. Maailmanlaajuisesti tarkasteltuna lukutaito on monelle selviytymistaito.

Lukuviikon teema ”Lukemalla parempi maailma” on valittu keväällä 2021. Teeman tarkoitus on kääntää katseet ennen kaikkea lukemisen ja lukutaidon yhteiskunnalliseen merkitykseen globaalista näkökulmasta ja kiinnittää huomiota kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin. Maailmassa on nyt ennätysmäärä konfliktia pakenevia ihmisiä, ja on suuri haaste tukea lasten ja nuorten koulunkäyntiä kriisin keskellä.