Luetaan kotona - vinkkejä nuorille

Lukemisesta rutiini

Yrittäkää löytää päivästä säännöllinen hetki lukemiselle – vaikka vaan 15 minuuttia. Sopikaa, että älylaitteet laitetaan täksi ajaksi kiinni (tai ilmoitukset äänettömälle, jos lukuvälineenä on esimerkiksi kännykkä tai tabletti). Käyttäkää ajastinta sovituksi ajaksi.

Lukuennätyksiä

Lasketaan yhteen joka päivä yhteensä luetut sivut: kun on luettu kokonainen kirja, merkitään sivumäärä ylös. Jokaisen viikon jälkeen lasketaan luetut sivut yhteen. Voiko ennätysviikon lopussa odottaa palkinto? Mukaan voi haastaa kavereita etäyhteyksien päässä.

Hyödynnä laululyriikkaa

Onko nuorella suomenkielinen lempibiisi tai -artisti? Kirjoittakaa tai tulostakaa kappaleen sanat ja keskustelkaa sanoituksista: kuka kappaleessa puhuu? Kenelle puhutaan? Minkälainen hahmo puhujasta muodostuu? Jos aikaa ja kunnianhimoa riittää, pohjana voi hyödyntää Sanat haltuun -työpajojen kysymyksiä: sanathaltuun.fi

Kirjavinkkaus

Järjestäkää perheen yhteinen kirjavinkkaus: minkä kirjan nuori haluaisi seuraavaksi lukea? Mitä kirjaa vanhempi vinkkaisi luettavaksi? Jutelkaa vinkeistä yhdessä. Inspiraatiota voi etsiä verkkolehti Lukufiiliksestä, josta löytyy nuorten itse tekemiä kirja-arvioita, juttuja ja kirjavinkkejä: lukufiilis.fi

Pelatkaa kirjallisuusbingoa

Tulostakaa kirjallisuusbingo A4:na tai pelatkaa ruudulta: Lukuviikon bingo. Bingon on suunnitellut Sanna Pelliccioni Lukuviikolle 2020.

 

Lukuvinkkejä

Lukufiilis Nuorten itsensä tekemä kirjallisuusmedia julkaisee kiinnostavia juttuja nuortenkirjoista, lukemisesta ja kirjoittamisesta.

Lukemo Lastenkirjainstituutin portaali esittelee lasten- ja nuortenkirjallisuutta.

Sivupiiri Kirjavinkkejä ja ajankohtaista tietoa lasten- ja nuortenkirjallisuudesta.