Vinkkejä Lukuviikon viettoon alle 3-vuotiaiden ryhmässä

Pienet lapset rakastavat toistoa ja tutut kirjat muodostuvat heille tärkeiksi

Ryhmän tiloissa kirjat on hyvä sijoittaa lasten saataville. Samalla voi pienestä pitäen harjoitella kirjojen kaunista kohtelua. Kuitenkin erityisesti alle 3-vuotiaiden ryhmässä kirjojen kansista voi löytyä vaikka hampaanjälkiä innokkaiden ”lukijoiden” jäljiltä.

Yhteisiin lukuhetkiin sopivat esimerkiksi monen päiväkodin kirjahyllystä löytyvät kuvakirjaklassikot, kuten Eric Carlen Pikku toukka paksulainen.

Pienten lasten lukuhetkillä voidaan viritellä monia aisteja. Pikkutoukan olemusta elävöitetään rullaamalla lapsista ”toukkia” kuin pullaa. Perhoset voivat nousta ”siivilleen” tanssimaan lukuhetken lomassa. Lukijan äänenpainoista tunnistaa jännät kohdat ja kuiskaus voi virittää kuuntelemaan. Pientäkin lasta kannattaa rohkaista vuorovaikutukseen lukutilanteessa huolimatta lapsen sanavarastosta.

Sylissä pienen on nautinnollista jakaa lukuhetki, mutta päiväkodissa harvoin koko ryhmä mahtuu syliin kerralla. Kutsuvan lukunurkkauksen voi rakentaa vaikka tyynyistä ja patjoista. Pieneltä lapselta ei tarvitse vaatia paikallaan istumista koko lukuhetken ajan.

Tutun kirjan hahmot voi tuoda kuvina tai aiheeseen sopivina, leikkiin soveltuvina esineinä oppimisympäristöön ja leikkiin. Erityisesti pienten lasten pedagogista toimintaa kuvaa kokonaisvaltaisuus. Niin leikki ja lukeminenkin sulautuvat yhteen: mitähän ruokaa pikkutoukka tänään tahtoisi maistaa? Kotileikkitarpeistosta varmasti saadaan kokattua myös toukan makuun sopivaa. Ja ehkä toukan ruokailuhetkeä säestää tuttu ruokaloru?

Mun tarina alle 3-vuotiaille

Mun tarina syntyy alle 3-vuotiaiden ryhmässä pyytämällä lapsen kotoa perhekuva tai -kuvia. Kuvat liimataan kartongille ja kuvien yhteyteen kirjataan, mitä lapsi kertoo perheestään. ”Kertomus” voi myös olla nimeämistä. Kertomuksia lukiessa ja kuvia katsellessa opettaja jatkaa sanoja lauseiksi vuorovaikutuksessa lapsen kanssa. Perheiltä voi myös pyytää pienen tekstin lapsesta ja perheestä kuvan yhteyteen.

 

Varhaiskasvatuksen sisällöt on laatinut lastentarhanopettaja ja varhaiskasvatuksen asiantuntija Evamaria Silvennoinen.
Lisää tietoa varhaislukemisesta ja kirjavinkkejä Lue lapselle -sivustolta.